Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Opel Corsa Tuned by Rieger


Το Opel Corsa έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του, παρά το γεγονός ότι η Opel  έκανε ένα λίφτινγκ, έτσι τι μπορείτε να κάνετε αν θέλετε το Corsa σας να είναι λίγο πιο ιδιαίτερο; Η απάντηση έρχεται από τις tuning εταιρίες , η οποίες  προσφέρουν  πολλά καλούδια.

  Το τελευταίο βελτιωτικό κιτ για το Corsa προέρχεται από την Rieger, η οποία λάνσαρε πρόσφατα ένα  πακέτο εξωτερικής βελτίωσης. Το Corsa τονώθηκε  με έναν επιπρόσθετο μπροστινό προφυλακτήρα, πλαϊνά σπόιλερ, καθώς και πίσω πρόσθετο που φιλοξενεί ένα διαχύτη.

  Τα παραπάνω μέρη μπορούν να βαφτούν στο χρώμα του αυτοκινήτου ή να χρησιμοποιηθεί ένα φινίρισμα ανθρακονημάτων, ανάλογα με το τι θέλει ο πελάτης. Για να ολοκληρώσετε το κιτ, η Rieger τοποθετεί επίσης ζάντες αλουμινίου ελαφρού κράματος , σε συνεργασία με πολλούς κατασκευαστές , όπως Borbet ή BBS.




Νέο προηγμένο σύστημα AFL plus με έξυπνη ρύθμιση απόστασης φώτων ILR


Με την έξυπνη ρύθμιση απόστασης φώτων που ελέγχεται απο μια κάμερα εμπρός, η Opel έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ηγετική της θέση στα συστήματα φωτισμού. Η κάμερα Opel Eye τελευταίας γενιάς μετρά συνεχώς την απόσταση από το αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα και το προπορευόμενο όχημα.
Ο φωτισμός της μεσαίας σκάλας προσαρμόζεται αυτόματα φτάνοντας στη μέγιστη απόσταση των 350 μέτρων περίπου, χωρίς να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς.
Επιπλέον η λειτουργία τοπογραφικής εξισορόπησης χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο του αυτοκινήτου. Σε ανηφόρες ή κατηφόρες προσαρμόζει αυτόματα το φωτισμό για βέλτιστη ορατότητα.
Το σύστημα ILR παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση τη νύχτα τόσο σε συμβατικούς δρόμους όσο και σε αυτοκινητόδρομους και διατίθεται μόνο σε συνδυασμό με το Opel Eye.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

FlexFix - Εύκολη μεταφορά ποδηλάτων από την Opel

Συχνά θέλετε να απολαύσετε τη διαδρομή με το αυτοκίνητο και το ποδήλατό σας. Αλλά δεν θέλετε να τοποθετείτε κάθε φορά τη σχάρα ποδηλάτου. Με το ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix® δεν θα έχετε αυτό το πρόβλημα.

Το σύστημα πίσω σχάρας FlexFix® απλά σύρεται έξω από τον πίσω προφυλακτήρα και εξαφανίζεται όταν δεν το χρησιμοποιείται. Έτσι, δεν καταλαμβάνει αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ ή στο σπίτι σας. Μπορεί να μεταφέρει δύο ποδήλατα 18-28 ιντσών, ενώ χάρη στο χαμηλό του ύψος, η διαδικασία φόρτωσης είναι πολύ εύκολη.
Διαθέσιμο σε Astra , Astra GTC , Corsa , Meriva , Zafira , Antara
Δείτε πόσο απλό είναι

Opel Girls ! ! !














Το Opel Ampera Νικητής στο Ράλι Μόντε Κάρλο

Μετά τον τίτλο “Car of the Year 2012”, μία νέα κατάκτηση έρχεται να προστεθεί στις επιτυχίες του Opel Ampera: η 1η θέση στη γενική κατάταξη και τέσσερα Ampera στην πρώτη δεκάδα ήταν η συγκομιδή στο 13ο Διεθνές Ράλι Μόντε Κάρλο, όπου το αυτοκίνητο έτρεξε για πρώτη φορά. Το Γαλλικό δίδυμο Bernard Darniche & Joseph Lambert επικράτησε του ανταγωνισμού. Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του αγώνα, το επαναστατικό ηλεκτρικό όχημα τερμάτισε στην πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου του Μονακό. Υπήρχαν περίπου 130 επίσημες συμμετοχές από 30 κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων επτά Ampera - ένα με ιδιωτική ομάδα. Απέναντι στο Ampera παρατάχθηκαν αντίπαλοι όπως ένα Renault Fluence Z.E., ένα σπορ Tesla Roadster, το Mitsubishi I-MiEV και ένα Peugeot Ion. Εκτός από τη νίκη στη γενική κατάταξη, η ομάδα των Charlotte Berton & Olivier Sussot τερμάτισε στην 3η θέση, των Jean-Claude Andruet & Patrick Lienne στην 7η και των Hanns Werner Wirth & Daniel Riesen στην 8η, ολοκληρώνοντας το εκπληκτικό αποτέλεσμα..  «Η επιτυχία του Ampera παρά τις υψηλές προκλήσεις του διαγωνισμού αποδεικνύει μία εντυπωσιακή ισορροπία μεταξύ αντοχής και απόδοσης καυσίμου. Είναι κάτι που επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο μας στο χώρο των εναλλακτικών συστημάτων κίνησης» σχολίασε ο Διευθυντής E-mobility της Opel, Enno Fuchs. Το “Rallye Monte-Carlo Des Énergies Nouvelles” πραγματοποιήθηκε για 13η φορά και είναι ο παλαιότερος αγώνας για αυτοκίνητα του είδους. Η Λέσχη Αυτοκινήτου Μόντε Κάρλο διοργανώνει τον αγώνα από το 1995.

Τεστ αντοχής εναλλακτικών συστημάτων κίνησης

Το ράλι ξεκίνησε σε τρεις πόλεις, Annecy-le-Vieux, Clermont Ferrand και Lugano και τα αυτοκίνητα έπρεπε να καλύψουν 550 km μέσω της Digne-les-Bains, πρωτεύουσας της Γαλλικής Alpes-de-Haute-Provence και να τερματίσουν στο Μονακό. Τη δεύτερη ημέρα, οι ομάδες είχαν μπροστά τους μία απόσταση 272 χλμ. που οδηγούσε μέσα από το Μονακό και την κλασική διαδρομή του Ράλι Μόντε Κάρλο στις Γαλλικές Παραθαλάσσιες Άλπεις. Αυτές τις δύο ημέρες οι ομάδες πέρασαν από τις λεγόμενες 'δοκιμές ακριβείας' (regularity test) και έπρεπε να αποδείξουν τις οδηγικές τους ικανότητες πιέζοντας τα οχήματα στο όριο.

Εκτός από τις δοκιμές ακριβείας, έμφαση δόθηκε και στην κατανάλωση καυσίμου. Αναλογικά με το βάρος του οχήματος, τις εκπομπές CO2, την ενεργειακή πυκνότητα του καυσίμου και την κατανάλωση, οι διοργανωτές μπόρεσαν να υπολογίσουν μία συγκριτική τιμή και να συντάξουν τον πίνακα γενικής κατάταξης. «Η προηγμένη τεχνολογία του Ampera ήταν πάντα αξιόπιστη και εκεί οφείλεται η τεράστια επιτυχία μας» δήλωσε ο Γάλλος συνοδηγός του ράλι, Joseph Lambert ο οποίος γιόρτασε τη νίκη με τον οδηγό Bernhard Darniche. Ο Darniche είχε κερδίσει στο θρυλικό Μόντε Κάρλο και το 1979, ενώ έχει στο ενεργητικό του πάνω από 10 νίκες στη διάσημη ειδική Col de Turini.

Το Opel Ampera είναι τo πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πηγαίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα των 111 kW/150 hp. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Το σύστημα ηλεκτροκίνησης προσφέρει άμεση ροπή 370 Nm για επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h σε εννέα δευτερόλεπτα περίπου και τελική ταχύτητα 161 km/h.




Η Opel Φέρνει την Επανάσταση στην Τεχνολογία Φώτων Αυτοκινήτων

Η Opel δημιούργησε το ευφυές, επαναστατικό σύστημα φωτισμού matrix LED που αναβαθμίζει την ασφάλεια. Πρόκειται για κάτι εντελώς νέο στην παραγωγή αυτοκινήτων που θα κάνει τη νυχτερινή οδήγηση ασφαλέστερη και πιο ξεκούραστη και άνετη για τον οδηγό.

Προς το παρόν, η Opel είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που δοκιμάζει στο δρόμο ένα πλήρως ενσωματωμένο σύστημα φωτισμού matrix σε πρωτότυπα οχήματα. Το σύστημα matrix ενσαρκώνει μία νέα φιλοσοφία στην τεχνολογία φωτισμού. Η μεγάλη και όχι η μεσαία σκάλα φώτων είναι η στάνταρ επιλογή στη νέα φιλοσοφία matrix. Το σκεπτικό είναι η μεγάλη σκάλα να μην ενοχλεί τους άλλους οδηγούς και να προσαρμόζεται αυτόματα στις τρέχουσες οδηγικές συνθήκες. Με αυτή την έννοια, ο φωτισμός matrix βοηθά έξυπνα τον οδηγό, προσφέροντας μία πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία και αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας. Τα φώτα προσαρμόζονται ταχύτερα στις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη λύση εξαρτάται από τον οδηγό ή βασίζεται σε μηχανικά κινούμενα εξαρτήματα.. «Η ενεργητική ασφάλεια είναι βασική προτεραιότητα στην τεχνολογική στρατηγική της Opel» σύμφωνα με τη Rita Forst, Αντιπρόεδρο Μηχανολογίας της Opel. «Ήμασταν οι πρώτοι στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας που λανσάραμε την τεχνολογία AFL – το συνδυασμό δυναμικού φωτισμού στροφών xenon και διασταυρώσεων – στην αγορά το 2002. Η Opel φέρνει τώρα μία νέα τεχνολογική επανάσταση και πάλι στη νυχτερινή οδήγηση με ένα ευφυές σύστημα φωτισμού matrix, το πιο προηγμένο παγκοσμίως».

Το σύστημα φώτων matrix λειτουργεί σε συνδυασμό με την εμπρός κάμερα Opel που τοποθετείται μεταξύ παρμπρίζ και εσωτερικού καθρέπτη. Μόλις οι αισθητήρες της εμπρός κάμερας ανιχνεύσουν πηγές φωτός από προπορευόμενα ή αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα, τότε η ένταση φωτισμού στην περιοχή αυτή μειώνεται, ενώ ο υπόλοιπος δρόμος φωτίζεται κανονικά.

Με τον τρόπο αυτό, οι άλλοι χρήστες του δρόμου δεν ‘τυφλώνονται’ από το έντονο φως ενώ τα πιθανά σκοτεινά εμπόδια είναι πάντα ορατά.

Η αποκλειστική χρήση στοιχείων LED στους προβολείς Matrix προσφέρει πλείστα σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς το νέο σύστημα φωτισμού είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά από τους συμβατικούς λαμπτήρες HID και αλογόνου. Χρησιμοποιεί μόνο τη μισή ενέργεια περίπου από αυτή που καταναλώνουν τα φώτα αλογόνου. Κάθε προβολέας matrix αποτελείται από τέσσερεις μονάδες φωτισμού. Πίσω από κάθε μονάδα, υπάρχουν τέσσερις ανεξάρτητες πηγές φώτων που ανάβουν και σβήνουν ατομικά, παράγοντας δεκαέξι πιθανούς συνδυασμούς AFL ανά προβολέα. Οι αλλαγές ανάμεσα στις 256 διαφορετικές ρυθμίσεις είναι ομαλές, χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τον οδηγό.

Μέχρι σήμερα μόνο τα φώτα ημέρας μπορούσαν να αντιγράψουν το σχήμα βέλους που αποτελεί ταυτότητα της Opel. Όμως τώρα, αυτό γίνεται και με τη μεσαία σκάλα με το συνδυασμό δύο λειτουργιών: τα φώτα ημέρας και η μεσαία σκάλα μοιράζονται μία σειρά επτά μονάδων φωτισμού. Η λύση προσφέρει στους σχεδιαστές περισσότερη ελευθερία για δημιουργική έκφραση.

Η νέα φιλοσοφία φώτων matrix σταδιακά θα εφαρμοστεί σε όλες τις σειρές μοντέλων Opel τα επόμενα χρόνια, όπως συνέβη το 2002 όταν η Opel ήταν η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που λανσάρισε στην αγορά το σύστημα φωτισμού AFL. Το πιο σύγχρονο σύστημα AFL (AFL+) περιλαμβάνει λαμπτήρες εκκένωσης, φωτισμό αντίξοων καιρικών συνθηκών, δυναμικό φωτισμό στροφών και φωτισμό διασταυρώσεων, υποστήριξη μεγάλης σκάλας και φώτα ημέρας LED.


Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η Opel φέρνει περισσότερο συναίσθημα στην ηλεκτροκίνηση

Νέα σχεδιαστική μελέτη ηλεκτρικού ποδηλάτου με την ονομασία “RAD e” διευρύνει το όραμα της Opel για μετακινήσεις στην πόλη
Το Ampera παραγωγής προσφέρει επαναστατικές δυνατότητες στην επέκταση της αυτονομίας
Το όχημα κυψελών καυσίμου HydroGen4 καθιστά την Opel πρωτοπόρο στην τεχνολογία του μέλλοντος

Η Opel παρουσιάζει στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ένα κομψό και οικολογικό μέσον μετακίνησης στην πόλη: πρόκειται για το πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο RAD e που είναι απολαυστικό και δίνει λύση στους πελάτες που θέλουν να κυκλοφορήσουν σε αστικές ζώνες με περιορισμένη ή απαγορευτική πρόσβαση. Το RAD e παραπέμπει επίσης στα πρώτα χρόνια της Opel στη βιομηχανία, την εποχή που κατασκεύαζε ποδήλατα. Έτσι, οι σχεδιαστές δημιούργησαν μία μελέτη που αφενός έχει ιστορική σημασία, αφετέρου αντιπροσωπεύει ένα όραμα για το μέλλον.
The RAD e απευθύνεται κυρίως σε κατοίκους πόλης σε μία εποχή όπου τα ηλεκτρικά ποδήλατα προβλέπεται να παίξουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις μελλοντικές, ολοκληρωμένες φιλοσοφίες μετακίνησης στις πόλεις.

Ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel “η γλυπτική τέχνη συναντά τη Γερμανική ακρίβεια” και ενσωματώνει σχεδιαστικά στοιχεία boomerang γνωστά ήδη από το βραβευμένο Ampera και το πειραματικό ηλεκτρικό όχημα RAK e. Το όνομα RAD e είναι εμπνευσμένο από τη Γερμανική λέξη “Rad” που σημαίνει ποδήλατο και τροχός.

Το RAD e είναι το πρώτο πρωτότυπο ηλεκτρικό ποδήλατο που σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της μαζικής παραγωγής των αυτοκινήτων. Αντί να χρησιμοποιήσουν ακριβά, ελαφρά υλικά, οι σχεδιαστές της Opel επέλεξαν ένα κοίλο πλαίσιο από πρεσαριστό ατσάλι το οποίο είναι ελαφρύ, ανθεκτικό, ευλύγιστο και εύκολο στην κατασκευή. Στην επέτειο των 150 χρόνων της Opel, η έμπνευση πηγάζει από τη μοτοσικλέτα Motoclub 500 που επίσης είχε στοιχεία πλαισίου από πρεσαριστό ατσάλι. Εκείνη την εποχή η Motoclub ήταν επαναστατική επειδή τα ατσάλινα εξαρτήματά της ήταν πρεσαριστά, μειώνοντας το χρόνο παραγωγής από 14 σε τέσσερις ώρες μόλις. Επομένως, η Opel δημιουργεί έναν ιστορικό κρίκο που συνδέει το πρωτοποριακό πνεύμα του παρελθόντος με τις καινοτομίες του μέλλοντος.

Η τεχνολογία κίνησης pedelec του RAD e βασίζεται σε έναν προηγμένο ηλεκτροκινητήρα 250 watt και μία μπαταρία ιόντων λιθίου. Μέσα σε 2,5 ώρες το μέγιστο, η μπαταρία φορτίζεται πλήρως. Εξάλλου, το ηλεκτρικό ποδήλατα μπορεί να μεταφέρεται στο μοναδικό σύστημα FlexFix της Opel και να φορτίζεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Προσφέροντας τουλάχιστον 40 Nm άμεση ροπή, το ποδήλατο κινείται με ευελιξία και άνεση. Το μοτέρ προσφέρει στον αναβάτη υποστήριξη κάνοντας πεντάλ. Με μέση ταχύτητα 20 χλμ. / ώρα και ανάλογα με την ηλεκτρική υποβοήθηση και το έδαφος, το ηλεκτρικό ποδήλατο πετυχαίνει αυτονομία από 60 - 145 χιλιόμετρα.

Η μονάδα ελέγχου που βασίζεται σε smartphone και έκανε το ντεμπούτο της με το πειραματικό όχημα μπαταρίας ΡΑΚ e πέρσι, χρησιμοποιείται τώρα στο RAD e, σαν μία εύχρηστη λύση που ξεκλειδώνει τον ηλεκτροκινητήρα, παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, για την αυτονομία, την ταχύτητα και την ακριβή τοποθεσία.

RAK e: Ηλεκτρικό πρωτότυπο όχημα για την πόλη

Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2011, το RAK e της Opel προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους εκπροσώπους των media και ενίσχυσε τον ηγετικό ρόλο της Opel στα εναλλακτικά συστήματα κίνησης. Η φιλοσοφία ελαφρού βάρους του RAK e βασίζεται σε μία ατσάλινη δομή χωροδικτυώματος ‘ντυμένη’ με συμβατικό συνθετικό υλικό. Αυτό επιτρέπει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε προσιτή τιμή. Το οραματικό RAK e έχει ελάχιστο κόστος ενέργειας 1ευρώ/100 χλμ. Ζυγίζει μόλις το ένα τρίτο ενός σύγχρονου μικρού αυτοκινήτου και μπορεί να φτάσει στη μέγιστη ταχύτητα των 120 km/h. Η Opel σκόπιμα αποφεύγει τη χρήση ακριβών συνθετικών υλικών στην ελαφρού βάρους σχεδίαση, θέλοντας να κάνει την ηλεκτροκίνηση όσο το δυνατόν πιο προσιτή στο ευρύ κοινό.

Επαναστατικό Ampera με εκτεταμένη αυτονομία

Και ενώ τα RAD e και RAK e προσφέρουν ένα όραμα μελλοντικής μετακίνησης, το ηλεκτρικό Ampera παραγωγής έχει ήδη κάνει την ηλεκτρική μετακίνηση πραγματικότητα. Το επαναστατικό, κομψό και πρακτικό Opel Ampera είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό όχημα με δυνατότητα επέκτασης της αυτονομίας που μπορεί να πηγαίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Το Ampera κινείται συνεχώς με ηλεκτρισμό. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί την προηγμένη μονάδα ηλεκτροκίνησης 111 kW/150 hp που προσφέρει αυτονομία 40 – 80 km αποκλειστικά με ηλεκτρική λειτουργία και μηδενικούς ρύπους – ανάλογα με τη διαδρομή, το οδηγικό στυλ και τη θερμοκρασία – με μία πλήρη φόρτιση.

Στο δρόμο, το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης Voltec του Ampera προσφέρει ζωηρές επιδόσεις και μία απαράμιλλη οδηγική εμπειρία. Η άμεση ροπή των 370 Nm επιτρέπει επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h σε περίπου 9 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 161 km/h. Το Ampera κινείται ηλεκτρικά, σχεδόν αθόρυβα, με ισχύ από τη μπαταρία ενώ τα χαρακτηριστικά NVH είναι αισθητά βελτιωμένα ακόμα και στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας.

Χάρη στο προηγμένο σύστημα επέκτασης της αυτονομίας του Ampera, οι οδηγοί μπορούν να απολαμβάνουν το ταξίδι χωρίς να ανησυχούν ότι θα ακινητοποιηθούν εξ αιτίας μιας άδειας μπαταρίας. Το Ampera προσφέρει όλα τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και τις ζωηρές επιδόσεις ενός οχήματος μπαταρίας χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα.

Το Ampera έχει ήδη κερδίσει περίπου 30 βραβεία. Οι παραδόσεις σε περίπου 6.000 πελάτες ξεκίνησαν το Φεβρουάριο. Εκτός από τις πολλές διακρίσεις για την πράσινη τεχνολογία του, το Ampera το 2011 έλαβε πέντε αστέρια από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP (European New Car Assessment Program). Συγκέντρωσε πάνω από το μέγιστο σκορ που ήταν απαραίτητο για αριστεύσει σε όλες τις κατηγορίες όπως προστασία επιβατών, ασφάλεια παιδιών, προστασία πεζών και συστήματα υποστήριξης ασφάλειας. Το πεντάθυρο sedan έφερε επίσης κορυφαία αποτελέσματα στο τεστ πλευρικής πρόσκρουσης σε μπαριέρα.

Το HydroGen4 υπογραμμίζει τον ηγετικό ρόλο της Opel στις κυψέλες καυσίμου

Ένας ακόμα πυλώνας της στρατηγικής e-mobility της Opel είναι η εξέλιξη των υδρογονοκίνητων οχημάτων κυψελών καυσίμου στα οποία επίσης παίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί και παράλληλα επεκτείνει ένα παγκόσμιο project δοκιμής οχημάτων κυψελών καυσίμου HydroGen4. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη Γερμανία, όπου η Opel διαθέτει ένα δοκιμαστικό στόλο περίπου 30 οχημάτων υδρογόνου υπό την αιγίδα του Clean Energy Partnership (CEP) με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και δημόσιων ιδρυμάτων. Στόχος είναι η απόδειξη της βιωσιμότητας της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου στην καθημερινότητα. Οι εταίροι της Opel στο CEP είναι συνήθως εταιρίες που εκτιμούν τις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και θέλουν να συμπεριλάβουν το HydroGen4 στο στόλο τους.

Το Opel HydroGen4 εφοδιάζεται με μία συστοιχία κυψελών καυσίμου με 440 κυψέλες συνδεδεμένες εν σειρά που παράγουν την ηλεκτρική ισχύ για την τροφοδοσία του σύγχρονου ηλεκτροκινητήρα των 73kW/100hp που προσφέρει επιτάχυνση 0 - 100 km/h σε δώδεκα δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 160 km/h. Τρία ρεζερβουάρ υψηλής πίεσης από συνθετικό υλικό από ανθρακονήματα χωράνε μέχρι 4,2 kg υδρογόνου. Η ποσότητα αυτή προσφέρει αυτονομία μέχρι 320 km. Ο ανεφοδιασμός με υδρογόνο διαρκεί μόνο 3 λεπτά χάρη στην πίεση των 700 bar.

Το Opel Ampera για Πρώτη Φορά στο Ράλι Μόντε Κάρλο

Το “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012” Συμμετέχει στο Ράλι Εναλλακτικής Ενέργειας του Μόντε Κάρλο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Opel φέρνει τα βραβευμένα ηλεκτρικά οχήματά της στο διεθνούς φήμης Ράλι Μόντε Κάρλο. Έξι ηλεκτρικά Opel Ampera θα κάνουν ντεμπούτο στην έκδοση ‘Εναλλακτικής Ενέργειας’ του ράλι που ξεκινά στις πόλεις Annecy-le-Vieux, Clermont-Ferrand και Lugano στις 22 Μαρτίου και ολοκληρώνεται μετά από τρεις ημέρες στο Μονακό (Μόντε Κάρλο). Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον αγώνα είναι τα αυτοκίνητα να μην υπερβαίνουν τα 115g CO2/km. Κύριος στόχος του ράλι είναι η κάλυψη μιας συγκεκριμένης απόστασης, η διατήρηση σταθερής ταχύτητας και η ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Για φέτος, υπολογίζεται ότι η συμμετοχή θα φτάσει τα 150 οχήματα περίπου.
Συμμετέχοντας στο διεθνές ράλι με ηλεκτρικά οχήματα εκτεταμένης αυτονομίας, η Opel αποδεικνύει και πάλι τον ηγετικό ρόλο της στο χώρο του e-mobility. «Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα σε δράση, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του ράλι» σχολίασε ο Enno Fuchs, Διευθυντής E-Mobility της Opel.

Το Opel Ampera είναι τo πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πηγαίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα των 111 kW/150 hp. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί του Ampera κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ο βενζινοκινητήρας κινεί μία γεννήτρια που τροφοδοτεί την ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται επέκταση της αυτονομίας η οποία φτάνει τα 500 χλμ. Στο δρόμο, το σύστημα ηλεκτροκίνησης Voltec του Ampera προσφέρει άμεση ροπή 370 Nm για επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h σε εννέα δευτερόλεπτα περίπου και τελική ταχύτητα 161 km/h.

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

GM & NASA Συνεργάζονται στην Εξέλιξη Ρομποτικών Γαντιών για Ανθρώπινη Χρήση

Η General Motors και η NASA ενώνουν τις δυνάμεις τους στη δημιουργία ενός ρομποτικού γαντιού κατάλληλου για εργαζόμενους σε εργοστάσια αυτοκινήτων και αστροναύτες, με στόχο τη βελτιωμένη απόδοση και τη μείωση τραυματισμών λόγω συνεχούς καταπόνησης.

Το Human Grasp Assist, γνωστό εσωτερικά σαν K-glove ή Robo-Glove, προήλθε από το project Robonaut 2 (R2) των GM & NASA, που έστειλε το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ στο διάστημα το 2011. Το R2 παραμένει μόνιμος κάτοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.. Όταν το 2007 μηχανικοί, ερευνητές και επιστήμονες από τη GM και τη NASA άρχισαν να συνεργάζονται στο R2, μία από τις σχεδιαστικές απαιτήσεις ήταν το ρομπότ να μπορεί χειρίζεται εργαλεία όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στο διάστημα και οι εργαζόμενοι εργοστασίων στη Γη. Η ομάδα πέτυχε ένα απαράμιλλο επίπεδο επιδεξιότητας χεριών στο R2 χρησιμοποιώντας προηγμένους αισθητήρες, ενεργοποιητές και τένοντες συγκρίσιμους με τα νεύρα, τους μύες και τους τένοντες του ανθρώπινου χεριού.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το συνεχές κράτημα ενός εργαλείου μπορεί να προκαλέσει κόπωση στους μύες των χεριών μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πρώτες δοκιμές του Ρομποτικού Γαντιού έδειξαν ότι ο χρήστης μπορεί πλέον να χειρίζεται με μεγαλύτερη άνεση και διάρκεια ένα εργαλείο.

«Πλήρως εξελιγμένο, το Robo-Glove θα μπορεί να μειώσει την ποσότητα δύναμης που ασκεί ο εργαζόμενος στην παραγωγή αυτοκινήτων όταν χειρίζεται ένα εργαλείο για μεγάλο διάστημα ή με επαναλαμβανόμενες κινήσεις» δήλωσε η Dana Komin, διευθύντρια μηχανολογίας παραγωγής της GM, Global Automation Strategy & Execution. «Κατά συνέπεια, θα μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμών από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση».

Για παράδειγμα, ένας αστροναύτης με φόρμα ρυθμισμένης πίεσης που εργάζεται εκτός διαστημικού σταθμού ή ένας εργαζόμενος στη συναρμολόγηση αυτοκινήτων ενδέχεται να χρησιμοποιεί δύναμη 15-10 pounds για το χειρισμό εργαλείων κατά τη διάρκεια μιας εργασίας αλλά με το ρομποτικό γάντι ίσως τελικά απαιτούνται μόνο 5-10 pounds.

«Το πρωτότυπο γάντι προσφέρει στην ομάδα μου που ασχολείται με τις διαστημικές στολές μία πολλά υποσχόμενη ευκαιρία για τη διερεύνηση νέων ιδεών που αμφισβητούν την παραδοσιακή αντίληψη για το τι σημαίνει επιδεξιότητα χεριών σε διαστημικές συνθήκες», είπε σχετικά ο Trish Petete, επικεφαλής του Τομέα Crew & Thermal Systems Division, στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA.

Με βάση το σύστημα ενεργοποίησης των δακτύλων του R2, ενεργοποιητές ενσωματώνονται στο πάνω τμήμα του γαντιού για υποστήριξη της λαβής των ανθρώπινων δακτύλων. Οι αισθητήρες πίεσης, παρόμοιοι με αυτούς που παρέχουν στο R2 την αίσθηση αφής ενσωματώνονται στα άκρα των δακτύλων του γαντιού και ανιχνεύουν τη χρήση εργαλείου. Όταν ο χρήστης κρατά το εργαλείο, οι συνθετικοί τένοντες μαζεύονται αυτόματα, σύροντας τα δάκτυλα σε θέση λαβής και κρατώντας τα εκεί μέχρις ότου ο αισθητήρας ανισχνέυσει την 'εντολή' απελευθέρωσης.

Η GM και NASA έχουν υποβάλλει 46 αιτήσεις για πατέντες για το R2, μεταξύ των οποίων 21 για το χέρι του R2 και τέσσερις μόνο για το Robo-Glove.

Το πρώτο πρωτότυπο του γαντιού ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2011, ενώ μία δεύτερη γενιά κυκλοφόρησε μετά από τρεις μήνες.

Το ύφασμα του γαντιού κατασκευάστηκε από την Oceaneering Space Systems, την εταιρία που προμήθευσε και το 'δέρμα' του R2.

Τα σημερινά πρωτότυπα ζυγίζουν περίπου δύο pounds και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά ελέγχου, ενεργοποιητές και μία μικρή οθόνη για προγραμματισμό και διάγνωση. Χρησιμοποιείται στάνταρ μπαταρία ιόντων λιθίου με ένα κλιπ ζώνης για σύνδεση με το σύστημα τροφοδοσίας ισχύος.

Ένα πρωτότυπο τρίτης γενιάς με τροποποιημένα εξαρτήματα και διάταξη για τη μείωση των διαστάσεων και του βάρους του συστήματος κοντεύει να ολοκληρωθεί.

«Αναζητάμε συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουμε την ασφάλεια και την παραγωγικότητα στο εργοστάσιο» δήλωσε η Komin. «Στόχος μας είναι να φέρουμε αυτή την τεχνολογία στους σταθμούς εργασίας στο άμεσο μέλλον».

Η NASA και η GM έχουν μία μακρά, πλούσια ιστορία συνεργασίας σε σημαντικές τεχνολογίες, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1960 με τη δημιουργία των συστημάτων πλοήγησης για τις αποστολές του Apollo. Η GM έπαιξε επίσης ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη του Σεληνιακού Οχήματος LRV (Lunar Rover Vehicle), του πρώτου αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στο φεγγάρι.

Διαβάστε περισσότερα για το Robonaut 2.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ένα Meriva, το 11.000.000ό Opel που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της Ισπανίας

Η Opel γιόρτασε την παραγωγή έντεκα εκατομμυρίων οχημάτων στο εργοστάσιο της Figueruelas στην περιοχή της Αραγονίας (Ισπανία). Το αυτοκίνητο ορόσημο, είναι ένα Meriva Cosmo 1.7 CDTI με 88 kW/110 hp και 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Η αυτόματη έκδοση 110 hp πρόσφατα έκανε ντεμπούτο για τους αγοραστές πετρελαιοκίνητων Meriva. Το επετειακό μοντέλο είναι βαμμένο σε Casablanca White και προορίζεται για την Ιταλία, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Opel για τον επιτυχημένο πρωταθλητή ευελιξίας.. Ηγέτης στην Ευρωπαϊκή κατηγορία το Meriva, προσφέρει απαράμιλλα επίπεδα άνεσης και ευκολία πρόσβασης χάρη στο σύστημα πίσω θυρών FlexDoors. Επίσης είναι το πρώτο και μοναδικό μοντέλο που έχει πιστοποιηθεί με σφραγίδα AGR για τη συνολική εργονομική φιλοσοφία του (AGR = Aktion Gesunder Rücken – Action for Healthy Back) η οποία περιλαμβάνει FlexDoors, σύστημα καθισμάτων FlexSpace, προαιρετικά εργονομικά εμπρός σπορ καθίσματα και πλήρως ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix (προαιρετικό) – όλα αποκλειστικότητες της Opel.

Η είδηση για το 11.000.000ό αυτοκίνητο του Ισπανικού εργοστασίου συμπίπτει με την αναβάθμιση της γκάμας του Meriva, η οποία πρόσφατα εφοδιάστηκε με βελτιστοποιημένους κινητήρες που αποδίδουν περισσότερη ισχύ με λιγότερη κατανάλωση. Η αποδοτική τεχνολογία Start/Stop θα διατίθεται τώρα σε όλες τις εκδόσεις ισχύος του βενζινοκινητήρα 1.4 L. Στην έκδοση 88 kW/120 hp η κατανάλωση μειώθηκε από 5,9 σε 5,7 lit. / 100 km. Οι μηχανικοί δημιούργησαν επίσης μία 6-τάχυτη έκδοση με ροπή 200 Nm, 14 % (25 Nm) περισσότερη από την 5-τάχυτη. Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα επίπεδα άνεσης με λιγότερες αλλαγές σχέσεων.

Η κινητήρια μονάδα που διατίθεται τώρα με το Meriva είναι κατά δέκα ίππους ισχυρότερη από την προηγούμενη αυτόματη έκδοση 1.7 CDTI, εν τούτοις εκπέμπει μόνο 160g/km CO2 – οκτώ γραμμάρια λιγότερο ανά χιλιόμετρο σε σχέση με την προηγούμενη.

Για όσους ενδιαφέρονται για το κόστος αλλά και το περιβάλλον, προσφέρεται ο 1.4 L LPG Turbo ecoFLEX με 88 kW/120 hp που αλλάζει πρόγραμμα λειτουργίας μεταξύ βενζίνης & LPG με το πάτημα ενός μπουτόν. Έχει χαμηλότερο κόστος καυσίμου και εκπομπές C02 μόλις 124 g/km.

Η Opel Αγκαλιάζει την Πολυτέλεια - 75 Χρόνια Πριν με Super 6 & Admiral

Στην Έκθεση Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας του Βερολίνου το 1937, η Opel παρουσιάζει δύο νέα μοντέλα με επαναστατική τεχνολογία: Super 6 και Admiral. Και τα δύο εφοδιάζονται με προηγμένη τεχνολογία. Σχεδιασμένο αρχικά σαν ένα μεσαίο πολυτελές αυτοκίνητο, το Super 6 χρησιμοποιεί έναν αθόρυβο, εν σειρά εξακύλινδρο κινητήρα 2.5 L με ισχύ 55 hp. Το πολυτελές Admiral έχει εξακύλινδρο κινητήρα 3.6 L με πλούσια ροπή και 75 ίππους. Και οι δύο κινητήρες έχουν κοινό χαρακτηριστικό τις βαλβίδες επικεφαλής. Στην περίπτωση του Super 6 και του Admiral, ο εκκεντροφόρος των βαλβίδων περιστρέφεται μέσω γραναζιών..  Το λανσάρισμα των νέων μοντέλων σηματοδοτεί την επέτειο των 75 χρόνων της Opel και το μέλλον τους διαγράφεται λαμπρό. Το Super 6 ανοίγει το δρόμο για το δημοφιλές Opel “Kapitän” του 1938 με σύγχρονο κινητήρα 2.5 L. Με το ντεμπούτο του μεγάλου Admiral, η Opel επιστρέφει στην κατηγορία πολυτελών οχημάτων και θέτει τις βάσεις για την παραγωγή πολυτελών αυτοκινήτων στο Rüsselsheim.

Ισχυρός κινητήρας και ελκυστικές φόρμες αμαξωμάτων

Έτοιμη για την 75η επέτειο της εταιρίας, η Adam Opel AG αποκαλύπτει δύο υψηλού προφίλ οχήματα στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Βερολίνου το Φεβρουάριο του 1937. Η δομή / φιλοσοφία του Super 6 και του πολυτελούς Admiral ανοίγει ένα δρόμο για το μέλλον.

Με το Super 6, η εταιρία για πρώτη φορά λανσάρει βαλβίδες επικεφαλής σε όχημα παραγωγής. Ο εκκεντροφόρος περιστρέφεται μέσω γραναζιών, ενώ ελέγχει τις βαλβίδες με ωστήρια και κοκοράκια. Ο υποτετράγωνος εξακύλινδρος κινητήρας 2.5 L αποδίδει 55 hp με τελική ταχύτητα 117 k m/h. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ταχύτητα ταξιδιού των 100 km/h επειδή η ‘χρήση στον αυτοκινητόδρομο’ είναι βασικό κριτήριο ποιότητας για τα τότε σύγχρονα οχήματα. Ο κινητήρας είναι ρυθμισμένος ώστε να λειτουργεί σταθερά στις υψηλές στροφές και εντυπωσιάζει με την πλούσια ροπή, την ομαλή και αθόρυβη λειτουργία και αξιοπιστία του – θεμελιώδης αξία της μάρκας Opel. Ο προϊοντικός κατάλογος εκείνης της εποχής συνοψίζει τα πλεονεκτήματα του Super 6 ως εξής: «Χαρακτηριστικά που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αποκλειστικότητα ακριβών ή σπορ οχημάτων υψηλών επιδόσεων, προσφέρονται τώρα στη μεσαία κατηγορία χάρη στο Super 6». Ο ισχυρός κινητήρας κάνει το Super 6 εύλογη επιλογή για αγωνιστικές διοργανώσεις. Βασισμένο στο Super 6, δημιουργείται ένα σπορ όχημα εκτός δρόμου με 65 ίππους το οποίο θα κυριαρχήσει σε off road και μεγάλων αποστάσεων αγώνες με πολλά βραβεία όπως το “International German Alpine Course”.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ένα τετράθυρο sedan ή μία εργοστασιακή έκδοση cabrio. Από το 1938 κυκλοφόρησε και σε δίθυρη ‘limousine’. Αντίθετα με το Opel Olympia που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1935 με αυτοφερόμενο αμάξωμα, το Super 6 εξακολουθεί να κατασκευάζεται με κλασικό συνδυασμό ξεχωριστού πλαισίου από το αμάξωμα. Αυτό βολεύει τους ανεξάρτητους κατασκευαστές αμαξωμάτων όπως οι Hebmüller, Autenrieth, Buhne ή Gläser που σχεδιάζουν ειδικά αμαξώματα roadster ή cabrio για το Super 6. Το διαφημιστικό σλόγκαν της εποχής για το νέο Super 6 είναι ‘ισχυροί κινητήρες, ελκυστικές καμπύλες’.

Η Opel παραμένει ηγέτης στην κατηγορία εξακύλινδρων κινητήρων με το Super 6 και αποκτά εξέχουσα θέση στο χώρο της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας αυτοκινήτου. Μέχρι το 1938 που παρουσιάστηκε το διάδοχο μοντέλο “Kapitän”, έχουν κατασκευαστεί 46.453 οχήματα Super 6.

“Τελειότητα σημαίνει συνδυασμός αισθητικής και ισχύος”

Την ίδια εποχή με το μεσαίο Super 6 λανσάρεται το νέο πολυτελές Opel Admiral. Η νέα ναυαρχίδα εντυπωσιάζει με την πολυτέλεια, τη φινέτσα και το στυλ της. Η αεροδυναμική σχεδίαση είναι εν μέρει εμπνευσμένη από την περίοδο art deco. Η Opel ολοκληρώνει τη γκάμα της με το νέο πολυτελές όχημα το οποίο για πρώτη φορά φέρει το όνομα “Admiral”. Εντός από το κομψό sedan στα 6.500 μάρκα, ένα τετράθυρο cabrio προσφέρεται στην τιμή των 7.000 μάρκων. Όπως στο Super 6, χρησιμοποιείται ένα ξεχωριστό, στιβαρό πλαίσιο πάνω στο οποίο οι κατασκευαστές αμαξωμάτων εφαρμόζουν τα δικά τους σχέδια.

Η οδηγική άνεση είναι κορυφαία χάρη στις ανεξάρτητες αναρτήσεις των εμπρός τροχών. Η λεγόμενη ‘συγχρονισμένη ανάρτηση Opel’ συνοδεύεται από υδραυλικά αμορτισέρ και αντιστρεπτικές δοκούς. Ο πίσω άξονας Banjo περιλαμβάνει ημι-ελλειπτική ανάρτηση και υδραυλικά αμορτισέρ. Το όχημα αντλεί ισχύ από έναν εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 3.6 L με 75 hp. Το σύστημα βαλβίδων επικεφαλής του Admiral μπορεί να αντέξει υψηλές πιέσεις. Σύμφωνα με την Opel, η τελική ταχύτητα του οχήματος είναι 132 km/h και η ταχύτητα ταξιδιού στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ 110 και 115 km/h. Όπως αναφέρει ένα έγχρωμος κατάλογος της Opel εκείνη την εποχή: «ένα υψηλό επίπεδο τελειότητας επιτυγχάνεται με το συνδυασμό αισθητικής και ισχύος».

Ο κινητήρας του Admiral δε θέτει μόνο νέα πρότυπα αθόρυβης λειτουργίας και αξιοπιστίας αλλά χρησιμοποιείται και στο Opel Blitz 3t που γίνεται το φορτηγό με το πιο προηγμένο σύστημα κίνησης της εποχής. Επίσης είναι το μοναδικό όχημα της Opel με μεγάλο εξακύλινδρο κινητήρα και βαλβίδες επικεφαλής. Μετά από 6404 οχήματα, η παραγωγή του Admiral σταματά με την έναρξη του πολέμου το 1939.

Η εμπλοκή της Opel στην πολυτελή κατηγορία συνεχίζεται μετά τον πόλεμο όταν ξεκινά και πάλι η παραγωγή των μοντέλων “Kapitän” και Admiral. Το 1948, το πρώτο μεταπολεμικό “Kapitän” περνά από τη γραμμή παραγωγής. Την άνοιξη του 1970, διακόπτεται οριστικά η παραγωγή του δημοφιλούς διαδόχου του Super 6, του “Kapitän” B. Το νέο Admiral κάνει μεταπολεμικό ντεμπούτο το 1964 και πωλείται μέχρι το 1977, συνεχίζοντας την παράδοση του μεγάλου προκατόχου του.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το Opel Ampera Γιορτάζει Διπλή Νίκη στο “10ο Internet Auto Award”

Αφότου ξεκίνησαν οι παραδόσεις στους πελάτες, το Opel Ampera έχει κερδίσει δύο βραβεία στο “10ο Internet Auto Award”, ένα διαγωνισμό που χορηγείται από το AutoScout24 website. Το Ampera αναδείχτηκε γενικός νικητής κερδίζοντας στις κατηγορίες ‘το δημοφιλέστερο νέο μοντέλο στην Ευρώπη’ και ‘ηλεκτρικά οχήματα’. Ο Enno Fuchs, Διευθυντής E-Mobility, της Opel παρέλαβε τα δύο περίοπτα βραβεία CAROLINA σε τελετή που έγινε στα πλαίσια του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης. «Με το επαναστατικό Ampera, η Opel έχει αναλάβει τα ηνία στον τομέα e-mobility. Είμαστε περήφανοι που το Ampera κατέκτησε δύο βραβεία σ’ αυτό το διαγωνισμό που βασίζεται σε ψηφοφορία του κοινού». Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η Opel κερδίζει βραβείο στο μεγαλύτερο διαδικτυακό διαγωνισμό στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Φέτος, είναι η δέκατη φορά που το AutoScout 24 απονέμει το διαδικτυακό βραβείο αυτοκινήτου..  Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 351 μοντέλα σε διαφορετικές κατηγορίες και ειδικές κατηγορίες της αγοράς, όπου αναδεικνύεται ένας νικητής. Περισσότεροι από 160.000 χρήστες του διαδικτύου από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στην ψηφοφορία στην οποία κρίθηκε και ο γενικός νικητής. Η νίκη του Ampera έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας του Insignia το 2009 όταν αναδείχτηκε γενικός νικητής σαν «το πιο δημοφιλές νέο αυτοκίνητο στην Ευρώπη».

Επαναστατική τεχνολογία

Το Opel Ampera είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να ‘πηγαίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε’. Το πεντάθυρο όχημα προσφέρει χώρους για τέσσερις ενήλικες και τις αποσκευές τους. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα των 111 kW/150 hp. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 km αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί του Ampera κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Το πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης και ο βενζινοκινητήρας1.4 L (63 kW/86 hp) κινεί μία γεννήτρια που τροφοδοτεί την ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία 500 km. Με άμεσα διαθέσιμη ροπή 370 Nm, το Ampera επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε εννέα δευτερόλεπτα περίπου. Η τελική ταχύτητα είναι 161 km/h.

Η Opel είναι η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που έχει συνάψει συνεργασίες με 42 παρόχους ενέργειας ώστε τα ηλεκτρικά οχήματα να μπορούν να φορτίζονται από βιώσιμες πηγές ενέργειας σε καθημερινή χρήση. Αντλώντας ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στη μείωση των εκπομπών CO2 και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Χάρη στη δυνατότητα επέκτασης της αυτονομίας, οι κάτοχοι του Ampera απολαμβάνουν μετακινήσεις φιλικές προς το περιβάλλον με ένα όχημα μπαταρίας, χωρίς να ανησυχούν για θέματα αυτονομίας.

Η Opel στο 82ο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης

Η Opel συμμετέχει με δύο παγκόσμιες πρεμιέρες στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (6-18 Μαρτίου, 2012): το νέο μικρό SUV Mokka και το νέο πανίσχυρο Astra OPC. Πλήρως εναρμονισμένη με το φετινό φουτουριστικό σλόγκαν της Έκθεσης ‘Driving into the future’, η Opel είναι η πρώτη Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που εμφανίζεται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά SUV-B με το νέο Mokka..  Παράλληλα με την επέκταση της γκάμας της με το νέο Mokka και το νέο Astra OPC, η Opel προσφέρει και περισσότερο συναίσθημα. Το νέο σπορ coupé Astra OPC 206 kW/280 hp είναι το ισχυρότερο Astra όλων των εποχών. Η Opel έχει κάθε λόγο να γιορτάζει το 2012, καθώς φέτος είναι η επέτειος των 150 χρόνων της. Εκτός από τις δύο παγκόσμιες πρεμιέρες, η μάρκα παρουσιάζει στη Γενεύη τη φουτουριστική σχεδιαστική μελέτη ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου με την ονομασία “RAD e”. Με αυτό τον ιστορικό κρίκο που συνδέει την Opel με τα πρώτα χρόνια της στη βιομηχανία σαν κατασκευάστρια ποδηλάτων, το RAD e ολοκληρώνει τη στρατηγική e-mobility της εταιρίας και εκφράζει το όραμα μιας ολοκληρωμένης φιλοσοφίας ατομικής μετακίνησης στην πόλη.

Με την έναρξη παραδόσεων του Ampera, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής από Ευρωπαίο κατασκευαστή που πηγαίνει οπουδήποτε, οποτεδήποτε λόγω δυνατότητας επέκτασης της αυτονομίας του, η μάρκα εγκαινιάζει μία νέα κατηγορία στην Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και υπογραμμίζει το ρόλο της ως πρωτοπόρου στις προηγμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης.

Οι επισκέπτες του Σαλονιού της Γενεύης θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την κορυφαία τεχνολογία της Opel. Ντεμπούτο στο Insignia κάνει ο νέος, πολύ αποδοτικός 2.0 BiTurbo CDTI με αποκλειστικό σειριακό σύστημα double turbo με δύο ανεξάρτητα intercooler. Το Insignia 2.0 BiTurbo CDTI αποδίδει 143 kW/195 hp και ροπή 400 Nm. Η κατανάλωση καυσίμου ξεκινά από 4,9 lit. / 100 km (129 g/km CO2). Επομένως είναι από τα πιο αποδοτικά οχήματα της αγοράς.

Παγκόσμια πρεμιέρα: συμπαγείς διαστάσεις, μεγάλες δυνατότητες – το νέο Mokka

Παρά το μικρό συνολικό μήκος των 4,28 m, το Mokka μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση μέχρι πέντε άτομα σε υπερυψωμένα καθίσματα. Συνδυάζει ελκυστική σχεδίαση με καινοτόμες τεχνολογίες και ανώτερες λειτουργίες, που γίνονται πλέον προσιτές σε έναν ευρύτερο κύκλο πελατών. Στη δυναμική οδηγική εμπειρία συμβάλλουν τρεις αποδοτικοί κινητήρες, οι βενζινοκινητήρες 1.6 85 kW/115 hp και 103 kW/140 hp 1.4 l Turbo και ο 1.7 CDTI με 96 kW/130 hp. Η ασφάλεια αυξάνεται με τεχνολογίες αιχμής που λανσάρονται για πρώτη φορά στην κατηγορία SUV B, όπως τα Συστήματα Υποστήριξης Οδηγού που βασίζονται στην εμπρός κάμερα Opel Eye, μία κάμερα οπισθοπορείας, το μοναδικό σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix και τα πιστοποιημένα καθίσματα AGR.

Η οδική συμπεριφορά του Mokka έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες ζωής στην πόλη σε συνδυασμό με όλες τις off-road δυνατότητές του. Γι’ αυτό εκτός από την εμπρόσθια κίνηση (FWD), το Mokka προσφέρεται με τεχνολογία AWD για καλύτερη πρόσφυση και οδική συμπεριφορά. Η τεχνολογία AWD είναι αποδοτική, ευφυής και προσιτή, ενώ μετατρέπει το Mokka από στιβαρό SUV πόλης σε ικανό όχημα εκτός δρόμου.

Σε καλές συνθήκες πρόσφυσης, όπως στην άσφαλτο, το Mokka χρησιμοποιεί FWD mode με όλη τη ροπή να κατανέμεται στους εμπρός τροχούς, προς όφελος της κατανάλωσης. Ωστόσο, για ανώτερη οδηγική άνεση και συμπεριφορά, η κατανομή ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την πρόσφυση και την οδηγική κατάσταση. Σε πολύ ολισθηρούς δρόμους, η κατανομή ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα είναι 50-50. Συνολικά, ο οδηγός απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που προσαρμόζεται αυτόματα στις επικρατούσες οδικές συνθήκες. Ολόκληρο το σύστημα AWD ζυγίζει μόνο 65 κιλά, κάτι που ωφελεί την κατανάλωση.

Στάνταρ χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν την οδηγική εμπειρία σε όλες τις εκδόσεις Mokka περιλαμβάνουν Electronic Stability Control (ESC), Traction Control (TC) καθώς και τα συστήματα Hill Start Assist (HSA) και Hill Descent Control (HDC) – που βελτιώνουν την οδηγική άνεση και ασφάλεια σε ανηφόρες και κατηφόρες.

Παγκόσμια πρεμιέρα: νέο Astra OPC - το ισχυρότερο Astra όλων των εποχών

Με το νέο Astra OPC, η έκδοση υψηλών επιδόσεων του Astra GTC κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Γενεύη. Ο δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας άμεσου ψεκασμού 206 kW/280 hp του OPC προσφέρει μέγιστη ροπή 400 Nm και τελική ταχύτητα 250 km/h., πρωτοφανή για Astra. Η ανάρτηση High Performance Struts (HiPerStruts) του Astra OPC είναι από τα ατού του αυτοκινήτου, για ισχύ χωρίς συμβιβασμούς. Σε συνδυασμό με το σύστημα πλαισίου FlexRide, που περιλαμβάνει Sport- και OPC-drive mode, το Astra OPC προσφέρει ακόμα καλύτερη οδηγική συμπεριφορά.

Το standard mode προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης, ενώ το sport mode αυξάνει αισθητά την ευελιξία. Η ρύθμιση OPC μυεί τους οδηγούς σε μία τρίτη διάσταση: ταχύτερη απόκριση από το τιμόνι, μεγαλύτερη σαφήνεια από το γκάζι, και σπορ συμπεριφορά λόγω πλαισίου.

Όμως το OPC προχωρά κατά ένα ακόμα βήμα: εφοδιάζεται με ένα μηχανικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης στον εμπρός άξονα. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερη συμπεριφορά και πρόσφυση, με άλλα λόγια: το αυτοκίνητο κρατά καλύτερα στην έξοδο από στερνές στροφές και στρίβει καλύτερα στις υψηλές ταχύτητες – ακόμα και σε βρεγμένο δρόμο.

Το Astra OPC διαθέτει επίσης νέο κάθισμα τύπου bucket με προηγμένη τεχνολογία. Και τα δύο εμπρός καθίσματα προάγουν τη σπορ οδηγική εμπειρία με υλικά ελαφρού βάρους, χαμηλότερη θέση και αυξημένη πλευρική στήριξη. Ο σκελετός του νέου καθίσματος είναι 45% ελαφρύτερος από ένα συμβατικό. Κανείς άλλος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ φύλλο οργανικού ψεκασμού με συνθετικό υλικό σε αυτοκίνητο παραγωγής. Το νέο κάθισμα προσφέρει 18 διαφορετικές ρυθμίσεις. Η νέα τεχνολογία OPC που είναι μοναδική στην Opel υποβλήθηκε σε τεστ αντοχής 10.000 km στη διάσημη αγωνιστική πίστα του Nürburgring στη Γερμανία. Τα 10.000 km στις σκληρές συνθήκες του βόρειου loop αντιστοιχούν σε 180.000 km οδήγησης σε κανονικές συνθήκες.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο ‘RAD e’ της Opel προσφέρει όραμα για το μέλλον

Η Opel παρουσιάζει τη σχεδιαστική μελέτη ‘RAD e’ στη Γενεύη - πρόκειται για ένα φουτουριστικό ηλεκτρικό ποδήλατο που επεκτείνει τη στρατηγική e-mobility της μάρκας. Το RAD e – το πρώτο ηλεκτρικό ποδήλατο που βασίζεται στις αρχές δομής & παραγωγής ενός αυτοκινήτου – φέρει πολλά από τα στοιχεία της σχεδιαστικής γλώσσας Opel όπως τα σχήματα μπούμερανγκ, γνωστά από το Ampera και το πρωτότυπο RAK e. Η τεχνολογία pedelec με ισχυρό ηλεκτροκινητήρα 250 watt υποστηρίζει τον αναβάτη στην κάλυψη αποστάσεων 60 έως 145 χλμ, με τελική ταχύτητα 25 km/h. Με αυτή την έννοια, το RAD e ικανοποιεί τις ανάγκες μετακίνησης των πελατών, όταν η χρήση του αυτοκινήτου είναι περιορισμένη ή αδύνατη. Το RAD e παρουσιάζεται σε μία εποχή που τα ηλεκτρικά ποδήλατα προβλέπεται να παίξουν βασικό ρόλο στις ολοκληρωμένες φιλοσοφίες αστικής μετακίνησης του μέλλοντος συνδέοντας ηλεκτρικά ποδήλατα, αυτοκίνητα και λεωφορεία. Το πρωτότυπο RAD e μπορεί να επαναφορτίζεται στο πίσω τμήμα του Mokka πάνω στη σχάρα του μοναδικού συστήματος FlexFix της Opel.

Το RAD e παραπέμπει επίσης στα πρώτα χρόνια της παρουσίας της Opel στη βιομηχανία, την εποχή που κατασκεύαζε ποδήλατα. Στο πλαίσιο της επετείου των 150 χρόνων της Opel, οι σχεδιαστές δημιούργησαν μία μελέτη που αναφέρεται στο παρελθόν, λανσάροντας παράλληλα ένα όραμα για το μέλλον.

Νέος 2.0 BiTurbo CDTI στην κορυφή της γκάμας diesel για το Insignia

Οι επισκέπτες της Έκθεσης της Γενεύης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το νέο πολύ αποδοτικό πετρελαιοκινητήρα 2.0 BiTurbo CDTI που κάνει ντεμπούτο στο Insignia. Το Insignia 2.0 BiTurbo CDTI αποδίδει 143 kW/195 hp με ροπή 400 Nm, και κατανάλωση που ξεκινά από 4,9 lit. / 100 km (129 g/km CO2). Αυτό σημαίνει ότι είναι από τα πιο αποδοτικά αυτοκίνητα της μεσαίας κατηγορίας. Στην καρδιά του κινητήρα ‘χτυπά’ το σειριακό σύστημα διπλού τούρμπο – μία τεχνολογία που μέχρι πρότινος ήταν προνόμιο ακριβότερων αυτοκινήτων. Στο καινοτόμο σύστημα BiTurbo του Insignia δύο υπερσυμπιεστές διαφορετικού μεγέθους λειτουργούν ξεχωριστά ή ταυτόχρονα. Στο περιβάλλον του ανταγωνισμού, η Opel είναι η μοναδική στη μεσαία κατηγορία που προσφέρει ένα τέτοιο προηγμένο σειριακό σύστημα υπερσυμπίεσης με δύο ανεξάρτητα intercooler σε κινητήρα diesel.

Στη φάση εξέλιξης του 2.0 BiTurbo CDTI, προτεραιότητα για τους μηχανικούς ήταν να διασφαλίσουν ταχεία κλιμάκωση της πίεσης υπερπλήρωσης στις χαμηλές στροφές, ενισχύοντας παράλληλα την απόκριση του γκαζιού στις μεσαίες. Ο αέρας εισαγωγής προσαρμόζεται άριστα στην κλίμακα στροφών και τις ανάγκες των δύο υπερσυμπιεστών. Στις χαμηλές στροφές, ένας πρόσθετος, υγρόψυκτος εναλλάκτης θερμότητας (intercooler) που είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με τον μικρό υπερσυμπιεστή φροντίζει η μικρή ποσότητα του αέρα να οδηγείται άμεσα στο θάλαμο καύσης. Στις μεσαίες στροφές, ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος υπερσυμπιεστής έχει μεγαλύτερη συμβολή, ενώ ο αέρας εισαγωγής υπό υψηλή πίεση πλέον ψύχεται από ένα μεγαλύτερο, συμβατικό intercooler. Η Opel είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί τέτοιο ‘σύστημα δύο ψυγείων’.

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά για την ταχεία απόκριση και ευστροφία του κινητήρα. Άλλες καινοτομίες του δημοφιλούς μοντέλου είναι: όλες οι εκδόσεις AWD σύντομα θα διατίθενται με SuperSport chassis που περιλαμβάνει την εμπρός ανάρτηση του Insignia OPC (Opel Performance Center) με γόνατα υψηλών επιδόσεων (HiPerStruts) για ακόμα πιο σπορ χροιά. Επίσης, νέα συστήματα υποστήριξης οδηγού βασισμένα σε ραντάρ αναβαθμίζουν την ενεργητική ασφάλεια του Insignia.

Βελτιώσεις μοντέλων

Η Opel εξελίσσει και αναβαθμίζει συνεχώς τη γκάμα μοντέλων της. Έτοιμη για το 2012, η Opel έχει λανσάρει τη νέα έκδοση φυσικού αερίου ecoFLEX του επταθέσιου Zafira Tourer με την καλύτερη αυτονομία CNG (Compressed Natural Gas) 530 km – πολύ πάνω από το στόχο των 500 km. Το Zafira Tourer 1.6 CNG Turbo ecoFLEX έχει 110 kW/150 hp, ροπή 210 Nm και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 200 km/h. Το όχημα χρησιμοποιεί 4,7 kg (7.2 m3) φυσικού αερίου στα 100 km στο μικτό κύκλο, που είναι τουλάχιστον 6% καλύτερο από το προηγούμενο μοντέλο Zafira CNG.

Η Opel όμως φρόντισε και για τους πελάτες που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και το κόστος και αναβάθμισε την LPG γκάμα της με το νέο, ισχυρό και οικονομικό κινητήρα 1.4 LPG Turbo ecoFLEX.

Ο κινητήρας διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος: 103 kW/140 hp με ροπή 200 Nm στα Astra 5Θ και Sports Tourer και με 88 kW/120 hp (175 Nm στο Meriva. Οι εκπομπές CO2 του κινητήρα Euro 5 στο LPG mode είναι μόλις 124 g/km για το Meriva, 129 g/km για το Astra 5Θ και 132 g/km για το Astra Sports Tourer στο μικτό κύκλο. Με άλλο λόγια, οι εκπομπές CO2 είναι περίπου 15% χαμηλότερες από το επίπεδο εφάμιλλων βενζινοκινητήρων. Οι κάτοχοι μοντέλων LPG μπορούν να κάνουν επίσης οικονομία μέχρι 40% στο κόστος καυσίμου.

Εκτός από τη νέα έκδοση LPG στη σειρά Meriva, η Opel βελτιώνει περαιτέρω τη γκάμα βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων της για τον compact πρωταθλητή της ευελιξίας. Ηγέτης στην Ευρωπαϊκή κατηγορία μικρών πολυμορφικών με πίσω πόρτες FlexDoors προσφέρει εύκολη και άνετη πρόσβαση και εφοδιάζεται με βελτιστοποιημένους κινητήρες για αυξημένη ισχύ και χαμηλότερη κατανάλωση. Η τεχνολογία Start/Stop θα διατίθεται τώρα με όλες τις εκδόσεις ισχύος του βενζινοκινητήρα 1.4 l. Στην έκδοση 88 kW/120 hp η κατανάλωση έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο: από 6,1 σε 5,7 lit. / 100 km – που μεταφράζεται σε σημαντική οικονομία καυσίμου μέχρι 12%. Οι μηχανικοί δημιούργησαν επίσης μία νέα 6-τάχυτη έκδοση με ροπή 200 Nm, 14% περισσότερη (25 Nm) από του 5-τάχυτου κιβωτίου. Αυτό σημαίνει πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία, χωρίς συχνές αλλαγές ταχυτήτων. Η Opel προσφέρει τώρα ένα κινητήρα 81 kW/110 hp 1.7 CDTI με 6-τάχυτο αυτόματο για τους αγοραστές diesel που θέλουν οδηγική άνεση. Η κινητήρια μονάδα που διατίθεται τώρα με το Meriva είναι κατά 10 hp ισχυρότερη από την προηγούμενη αυτόματη έκδοση 1.7 CDTI, εκπέμποντας μόνο 160g CO2/km – οκτώ γραμμάρια λιγότερο / χλμ. σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Εμπνευσμένη από το δημοφιλές μοντέλο Corsa Color Edition είναι η νέα έκδοση του μικρού bestseller της Opel. Όσοι θέλουν ένα τρίθυρο ή πεντάθυρο Corsa με εντυπωσιακή εμφάνιση μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο μεταλλικές αποχρώσεις pepperdust και technical grey και σίγουρα θα ξεχωρίζουν. Αυτές συνδυάζονται εξωτερικά με γυαλιστερή μαύρη οροφή, μαύρα κελύφη εξωτερικών καθρεπτών και μαύρο πλαίσιο στη μάσκα, τώρα για πρώτη φορά. Οι δακτύλιοι των αεραγωγών είναι βαμμένοι σε εντυπωσιακή απόχρωση, ασορτί με τα ένθετα θυρών σε curry ή matt chrome. Έτοιμη για να υποδεχτεί την επετειακή χρονιά της, η Opel έχει δημιουργήσει αποκλειστικά μοντέλα Corsa, Meriva, Astra και Insignia με διακριτικό τίτλο “150 years Opel”. Αυτά χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά στοιχεία σχεδίασης και άνεσης, ενώ προσφέρουν έξτρα εξοπλισμό σε συμφέρουσες τιμές. Όσοι επιθυμούν να δώσουν μία νότα αποκλειστικότητας στα αυτοκίνητά τους μπορούν να τους προσθέσουν το επετειακό σήμα ‘150 years Opel’. Η Opel έχει αναβαθμίσει τις μοναδικές τεχνολογίες της, όπως το ενσωματωμένο σύστημα μεταφοράς ποδηλάτου FlexFix, Η δεύτερη γενιά που διατίθεται με τα Astra Sports Tourer και Zafira Tourer μπορεί τώρα να μεταφέρει ακόμα περισσότερο βάρος και συνολικά μέχρι τέσσερα ποδήλατα.

Ampera και Volt Νικητές του τίτλου “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012”

Τα Opel Ampera και Chevrolet Volt κέρδισαν σήμερα τον τίτλο “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012”. Απονέμοντας το βραβείο στα επαναστατικά ηλεκτρικά οχήματα, η επιτροπή COTY που αποτελείται από 59 καταξιωμένους δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου από 23 Ευρωπαϊκές χώρες, εξήρε το καινοτόμο πνεύμα της General Motors. Το Opel Ampera / Chevrolet Volt ήταν αδιαμφισβήτητοι νικητές συγκεντρώνοντας 330 βαθμούς έναντι των VW Up (281) και Ford Focus (256)..  Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η τελική επιλογή έγινε στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ο Karl-Friedrich Stracke, CEO της Opel και η Susan Docherty, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Chevrolet Europe παρέλαβαν το βραβείο ‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2012’ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής COTY, Hakan Matson.

Τα Ampera και Volt μοιράστηκαν τον τίτλο του γενικού νικητή ως τα επικρατέστερα μεταξύ των επτά φιναλίστ. Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού συμμετείχαν 35 μοντέλα που λανσαρίστηκαν πρόσφατα στην αγορά. Τα κριτήρια επιλογής που έθεσαν τα μέλη της επιτροπής βασίστηκαν σε χαρακτηριστικά όπως σχεδίαση, άνεση, επιδόσεις και κυρίως καινοτόμες τεχνολογίες και απόδοση – τομείς στους οποίους τα Ampera και Volt υπερέχουν.

«Είναι μία μεγάλη στιγμή και τιμή για εμάς να παραλαμβάνουμε αυτό το βραβείο από την κορυφαία Ευρωπαϊκή ομάδα επίλεκτων δημοσιογράφων του ειδικού Τύπου» δήλωσε η Susan Docherty, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Chevrolet Europe. «Το αυτοκίνητό μας αποδεικνύει ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να είναι απολαυστική και αξιόπιστη χωρίς περιορισμούς στον τρόπο ζωής των κατόχων του».

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που το επαναστατικό μας ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναδείχτηκε νικητής έχοντας απέναντί του τόσο σκληρό ανταγωνισμό. Και νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτή τη διάκριση» σχολίασε ο Karl-Friedrich Stracke, CEO της Opel. «Αυτό μας ενθαρρύνει περαιτέρω να συνεχίσουμε τον ηγετικό ρόλο μας στον τομέα e-mobility».

Τα Volt και Ampera έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων “Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2011” και “Αυτοκίνητο της Χρονιάς Β. Αμερικής 2011”. Επίσης έχουν διακριθεί για την ασφάλειά τους κερδίζοντας 5 αστέρια στο Euro NCAP.

Τα Ampera και Volt είναι τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς που πηγαίνουν οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα των 111 kW/150 hp. Ανάλογα με το οδηγικό στυλ και τις οδικές συνθήκες, η αυτονομία κυμαίνεται από 40 μέχρι 80 χλμ. αποκλειστικά στο πρόγραμμα μπαταρίας, με μηδενικούς ρύπους. Οι τροχοί κινούνται πάντα ηλεκτρικά. Στο πρόγραμμα εκτεταμένης αυτονομίας, που ενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ο βενζινοκινητήρας κινεί μία γεννήτρια που τροφοδοτεί την ηλεκτρική μονάδα κίνησης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτονομία 500 χλμ.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το Opel Ampera είναι ο νικητής της τελικής ψηφοφορίας «Car Of The Year 2012»

Η επίσημη εκδήλωση για την ανακοίνωση του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς 2012» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης της Γενεύης και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του Διαδικτύου. Οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι έλαβαν από τα μέλη της Επιτροπής COTY (ακρωνύμιο του Car Of The Year) την εξής βαθμολογία:

Opel (Vauxhall) Ampera/Chevrolet Volt 330
Volkswagen Up! 281
Ford Focus 256

Για την Opel ήταν η τέταρτη φορά που ψηφίστηκε μοντέλο της ως Αυτοκίνητο της Χρονιάς (1985 Kadett, 1987 Omega, 2009 Insignia, 2011 Ampera), ενώ για την Chevrolet η πρώτη.

Πηγή : .4troxoi.gr